Damesvoetbal zit met de successen van het nationale team in de lift. Onder anderen Lieke Martens en Jacky Groenen spreken in dat kader voor zich. Binnenkort doen dat wellicht Lena Mahieu, Iris van Gisbergen en Bregje de Roij ook. Die leerlingen van de Topsportopleiding Tilburg speelden al een toernooi in Madrid.

We spreken de dames na de sportdag van ´hun´ Koning Willem II College in een dug-out op de velden van OVC’26. Niet alleen het sporten, ook de warmte heeft hen vandaag in de greep. Omdat ze bij hun verenigingen FC Tilburg (Lena), ’t Zand (Iris) en VCB (Bregje) geen concurrenten meer hadden, kozen ze voor DIA in Teteringen. Ze roemen niet alleen de kwaliteit van hun medespelers maar ook die van hun trainers en trainingen. “Een nieuwe uitdaging waar we onze grenzen positief kunnen verleggen”, zegt Iris, die evenals Lena twee jaar bij DIA onder dak is. Bregje debuteerde er in het voorbije seizoen. “Ik vond het niet leuk om met jongens te voetballen.”

Buitenland
Genoeg redenen om de overstap te maken naar een vereniging, die ook in het buitenland opvalt. Hun DIA-team gaf gehoor een uitnodiging om deel te namen aan een toernooi in Madrid. Daar troffen Lena, Iris, Bregje en hun medespeelsters onder meer de leeftijdgenoten van Barcelona als tegenstander. Lena signaleerde, ten opzichte van Nederland, een ‘groot verschil in kwaliteit’. “Doorslaggevend? Waar wij drie keer moeten aanleggen, hebben zij aan een doelpoging voldoende.”

Vierde
Natuurlijk hadden ze moeite met de tegenstanders maar ze werden verdienstelijk vierde. “Boven Atletico Madrid”, zeggen ze zowat in koor. Drie tot vier keer in de week trainen en een wedstrijd spelen loont. Het gesprek komt op de studie en passie. Iris: “We hebben inderdaad weinig tijd voor andere zaken dan voetbal.” Bregje vult aan: “Voetbal is onze hobby.” 

KNVB
De dames zijn niet alleen actief bij hun club maar ook bij nationale selecties zoals die van de KNVB (Lena) en Zuid-Nederland (Bregje). Vanzelfsprekend hebben ze hun favorieten, zowel wat betreft spelers als clubs. Namen als Barcelona, PSV en Ajax vallen maar ook de genoemde voorbeelden zoals Martens en Groenen. Wie weet worden ze straks met hen in een adem genoemd. De ambitie is er. Wordt vervolgd…    

Foto:
Ze staan liever op het veld maar even in de dug-out voor de foto is geen probleem: vlnr Lena Mahieu, Iris van Gisbergen en Bregje de Roij.