‘Ooit wil ik net zo’n shirt dragen als jij nu aan hebt’ antwoordde Jelle de Jong toen veelvoudig honkbalinternational Eric de Vries hem naar zijn grootste wens op honkbalgebied vroeg. Het pas 14-jarige Tilburgse honkbaltalent steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken: ‘Later wil ik in het Nederlands team spelen. Of in een collegeteam in Amerika’.

Teamspirit
Maar van zijn moeder moet hij eerst zijn havo afmaken, zij waakt nog even over hem. Net zoals hij ooit eerst zijn zwemdiploma moest halen voordat hij een andere sport koos. Dat werd honkbal. Wat Jelle destijds in die sport aansprak is voor hem nog steeds een raadsel. ‘Het was weer eens wat anders dan voetbal of tennis en vooral de teamspirit vond ik heel bijzonder’.

Van Blue Lions naar Roef!
Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Jelle er al een heel honkballeven op zitten. Na 7 jaar voor de Tilburgse Blue Lions te hebben gespeeld, maakte hij onlangs de overstap naar Roef! uit Moergestel. Hier hoopt hij zich verder te kunnen ontwikkelen tot een tophonkballer. En dan het liefst als pitcher. Om een vaste waarde in het team te worden zal hij hier opnieuw de concurrentie moeten aangaan.

Brabant United
Komende zondag 18 juni speelt Jelle met ‘Brabant United’ (de Noord-Brabantse selectie) de halve – en daarna hopelijk de finale van het NK Little League. Dat is een internationaal programma voor honkballers en softbalsters tussen de 11 en 16 jaar. De Nederlands kampioen gaat naar het EK. Jelle is er klaar voor: ‘Als we alles goed doen, maken we een serieuze kans op het kampioenschap’.

Door: Theo van Etten

Klik op de eerste afbeelding om de serie in een slede-show te bekijken: