Komende zondag 9 december vindt het EK Cross plaats op het terrein van de Beekse Bergen. 600 atleten uit 40 landen nemen hieraan deel. Hieronder ook Nederland dat met een sterk team van 26 atleten op alle individuele onderdelen is vertegenwoordigd. In de aanloop naar dit hardloopevenement in de regio 013 zetten we de spotlights op de Tilburgse deelnemers. Vandaag: Julia van Velthoven.

Na afloop van de Stevensloop dit voorjaar liet ze zich ontvallen dat de Tilburg Ten Miles en de Warandeloop hoger op haar verlanglijstje staan dan de wedstrijd die ze zojuist gewonnen had. Een betere ambassadrice kan Tilburg zich niet wensen. Julia begon op haar zevende met atletiek en werd op haar 14e ontdekt als talent. ‘Mijn trainer vond mij lopen als Bambi, eigenlijk bedoelde hij dat ik over een goede techniek beschik’, lacht ze. Als baanatlete liep ze vooral de 800 en 1500 meter, maar sinds haar onverwacht goede prestatie op de 10 kilometer, richt ze zich nu meer op de 5000 meter. Ook de korte cross heeft plaats gemaakt voor de lange variant.

EK Cross
Met een vijfde plaats tijdens de Warandeloop (tweede Nederlandse) plaatste Julia zich voor de EK Cross. Zo sluit ze aan in het rijtje Sifan Hassan, Susan Krumins, Maureen Koster en Jip Vastenburg. Voor Julia was de kwalificatie al een hele mooie beloning voor het afgelopen jaar. Natuurlijk wil ze nu meer maar ze blijft ook realistisch: ‘Ik mag straks samen strijden met olympische atleten, dat is toch fantastisch. Zo’n veld met deelnemers uit allerlei disciplines is magisch. Een concreet doel heb ik niet maar ik ga er vol voor. Ik presteer het beste als ik onbevangen kan lopen en in een flow raak.’

Ik denk dan niet: ‘Goh wat gaaf, ik ga me eens lekker helemaal kapotlopen.’

Toch is Julia tegenwoordig erg goed in het stellen van doelen. Zo combineert ze sinds kort het zelfstandig ondernemerschap met topsport. Negen trainingen per week. Veel hardlopen, gecombineerd met kracht- en fietstraining. Daarnaast helpt ze bedrijven met het opzetten van vitaliteitsprogramma’s. ‘Vroeger deed ik altijd alles, stelde geen doelen. Daarom was ik regelmatig geblesseerd. Als atleet wil je altijd sneller, zeker als je in de opbouw zit. Terwijl dat juist de momenten zijn dat je geblesseerd raakt. Gelukkig trapt mijn trainer (Joshua Mols, red.) regelmatig op de rem. En ik heb meer balans gevonden.’

De grootste kick krijgt Julia van het toewerken naar een doel: beter worden, hordes overwinnen en het behalen ervan. De motivatie hiervoor haalt ze vooral uit het lopen zelf. ‘Hardlopen is gewoon heel leuk. Een goede wedstrijd lopen is super alleen denk ik vooraf niet: goh, wat gaaf, ik ga me eens lekker helemaal kapotlopen. Maar lekker rennen door de duinen bijvoorbeeld, daar kan ik van genieten.’

Door: Theo van Etten