Willem II sleepte er zaterdagavond een puntje uit met een 2-2 gelijkspel tegen landskampioen PSV. Hoewel er, gelet op de twee Eindhovense buitenspeldoelpunten, duidelijk meer in had gezeten, waren er sinds lange tijd weer eens lachende gezichten te zien in de catacomben van het Koning Willem II stadion. Want het échte winstpunt van het 2-2 gelijkspel was het gevoel dat de Tricolores de weg naar boven weer gevonden hebben. Ook Guus Joppen was daar zichtbaar tevreden over. Hij kon terugkijken op een prima basisdebuut.

Was dit de wedstrijd waar hij van droomde toen hij afgelopen zomer van VVV overkwam naar Willem II? ‘Ja, natuurlijk’, bevestigde Guus. ‘Ik heb getekend om hier eredivisie te spelen en de kans te grijpen als die zou komen. Ik heb er hard voor gewerkt en vandaag was het dan zover.’ Joppen had het al wel een beetje aan zien komen de afgelopen week: ‘Ik had er al wel over gesproken met de trainer, maar het is altijd even afwachten of het ook echt zover komt.’ En dus werd de rechtsbenige Joppen op de linksbackpositie geposteerd. In een vol huis tegen PSV nog wel. ‘Ja, niet de minste tegenstander hè? Ik kon meteen vol aan de bak.’

Het was wel even wennen als linksback, een positie waar Guus lange tijd niet meer gespeeld had. ’Ik heb vooral rechtsback of centraal achterin gespeeld. Ik ben rechtsbenig maar kan ook goed met links overweg.’ De aanvallende kwaliteiten van Guus waren noodgedwongen amper aan bod gekomen. ‘Het was deze wedstrijd vooral belangrijk om in de omschakeling goed te staan. PSV kan gruwelijk gevaarlijk zijn met counters. Daar moest ik vooral voor waken.’ De Limburgse debutant was onder de indruk geweest van de sfeer in het stadion: ‘De tweede helft heeft het publiek ons de goede richting in geduwd. Er was meer strijd en voetballend werd het ook beter. Dan zie je dat er voldoende kwaliteit zit in deze groep. Dát moeten we door kunnen trekken naar de volgende wedstrijden.’(RR)