Het Nederlandse Handbal Verbond (NHV) heeft in de afgelopen jaren hard gewerkt om de handbalsport voor de jongste leden nog leuker te maken. Met ingang van het nieuwe seizoen 2021/2022 spelen de F-jeugd teams in toernooi vorm met extra vermaak in de vorm van een spellencircuit. GHV is hiermee afgelopen zaterdag gestart.

De kinderen van 6 en 7 jaar spelen vijf tegen vijf op kleinere veldjes met kleinere doeltjes, waar de cirkel niet op zes maar vijf meter ligt. Er wordt met een “foam” bal gespeeld die makkelijker te vangen is en minder zeer doet als hij op het gezicht, lichaam of vingers komt. Spelplezier staat voorop en  scores worden er niet bijgehouden.

Er wordt gespeeld met een “Vliegende keeper” waardoor de aanvallende partij een man meer situatie heeft in de aanval. Hierdoor kunnen de kids makkelijker een aanspeelpunt vinden of ruimte om een doelpoging te wagen. Er wordt verdedigd op eigen helft om te voorkomen dat zwakkere teams niet eens over de middellijn komen en er zijn geen scheidsrechters, de coaches fungeren als spelleiders. Bij aanvallende fouten is er GEEN balverlies maar de spelleiders leggen op een constructieve wijze uit wat er fout ging. Daarna gaat de aanval verder met een vrije worp. Alleen bij een schot op doel, onderschepping of bal over de zij-of achterlijn kan de tegenstander in balbezit komen.

In plaats van ieder weekend 1 wedstrijd van 2×15 minuten wordt er nu 2 uur lang in toernooi vorm gespeeld met 3 of 4 wedstrijdjes tegen verschillende tegenstanders. Tussen twee toernooitjes zitten 1 of 2 vrije weekenden. Behalve wedstrijdjes is er ook ieder toernooi een spelcircuit waar steeds andere spelletjes worden gespeeld en na afloop zijn er “shoot-outs”. Iedere speler een kans om te scoren en gaat daarna keepen. De teams worden zo veel mogelijk op sterkte bij elkaar ingedeeld maar als er toch grote verschillen in sterkte zijn dan gaat het sterkste team met een speler minder spelen of het zwakkere team met een extra speler zodat het voor iedereen leuk blijft.  Het coachen moet aan de coaches worden overgelaten, ouders mogen alleen aanmoedigen. Om de sport nog laagdrempeliger te maken mogen “gastspelers” mee doen. Dit zijn vriendjes of vriendinnetjes die het een keer willen proberen zonder officieel lid te zijn.

De ouders zijn bijna unaniem enthousiast over deze nieuwe opzet voor de F-jeugd. Het spelplezier komt heel goed naar voren en een toernooi iedere 2 a 3 weken afgewisseld met vrije weekenden wordt zeer gewaardeerd op deze leeftijd.