Leraren, trainers en begeleiders hebben hun kandidaten voorgedragen voor de Mariska Lips Award. De geselecteerde kanshebbers op de award zijn uit Hilvarenbeek basketbalster Marieke van Beurden, uit Tilburg voetbalster Lena Mahieu en uit Gilze amazone Sammy-Jo Smit. De award wordt uitgereikt tijdens het Tilburgs Sportgala op vrijdag 14 december in Theaters Tilburg. De waardering is een initiatief van de Topsportopleiding Tilburg en geeft getalenteerde topsportleerlingen een podium.

Lena Mahieu (14, vwo) voetbalt bij DIA in Teteringen. Lena heeft voor die vereniging gekozen omdat DIA zich met een aparte afdeling richt op talentvolle meisjes. “Behalve competitie spelen we ook Europa League. Tegen ploegen zoals Borussia Mönchengladbach, KAA Gent en het Rotterdamse Excelsior.” Lena maakte vorig jaar deel uit van het nationale team U14. De nieuwe selectierondes lopen momenteel. Ze behoort tot de laatste 28 speelsters. Haar droom: afstuderen op het Koning Willem II College in Tilburg en natuurlijk spelen in het Nederlands elftal vrouwen.

Sammy-Jo Smit (17, havo) is als het ware op een paard geboren. “We hebben thuis paarden, ik ben er mee opgegroeid”, verklaart ze haar liefde voor de sport. De amazone springt nationaal en internationaal concoursen in de leeftijdscategorie 14 tot 18 jaar. “Ik rijd jonge paarden maar ook oudere paarden tot en met 1.40-niveau.” Haar wedstrijden reed ze tot voor kort op haar lievelingspaard Herby. “Die is 16 jaar en onlangs met pensioen gegaan.” Ambitie? “Eerst het examenjaar goed afsluiten en me verder ontwikkelen in de paardensport.”

Marieke van Beurden (14, vwo) speelt basketbal bij Almonte in Eindhoven. Haar eerste stappen op het basketbalveld zette ze als 7-jarige in Hilvarenbeek bij Biks Shots. Via een schooltoernooi kwam ze met de sport in aanraking. Onlangs speelde Marieke vanuit haar club Almonte selectiewedstrijden voor het WK. De spelverdeelster heeft er goede hoop op dat de keuze op haar valt. Dat zou wel eens kunnen betekenen dat ze in april 2019 meegaat naar het WK op Kreta. Ook traint ze bij het Nederlands team. Ze wil graag naar Amerika. Studeren en uitkomen in de Women NBA.

Foto:
De genomineerden voor de Mariska Lips Award, (vlnr): Marieke van Beurden, Sammy-Jo Smit en Lena Mahieu .