“5 euro per behandeling en de opbrengst gaat volledig naar de Stichting Dapper Kind. En het loopt storm”,  aldus Jaap Backx, eerstejaars student fysiotherapie aan de Avans Hogeschool.

In een tent naast de hockeyvelden van HC Tilburg wordt driftig gekneed en getapet. Deelnemers aan de EK Masters Hockey laten zich maar wat graag verzorgen door één van de studenten. Want zo’n toernooi vraagt nogal wat van de deelnemers. Regelmatig meldt zich een geblesseerde speler of iemand die ‘even helemaal los gemaakt moet worden’.

Jaap zet zich samen met 10 vierdejaars studenten belangeloos in om tijdens dit EK de fysio- en massagedienst op zich te nemen. “Het is hier echt hartstikke druk”, zegt hij tussen het wrijven en kneden door. En lachend: “We hebben er onze handen vol aan.” Zelf is hij de enige eerstejaars tussen zijn ervaren studiegenoten. Puur om ervaring op te doen is dit een mooie gelegenheid voor hem. “Feels better”, zegt de Ghanees die na zijn behandeling van de massagetafel stapt. “Volgende graag!”, roept Jaap.

Dapper Kind
Stichting Dapper Kind zet zich in voor ernstig zieke kinderen. Door middel van het DapperDagboek helpt zij kinderen en hun ouders om positief om te gaan met hun situatie, zodat ze hiermee hun ervaringen beter kunnen verwerken en makkelijker kunnen delen. Hun slogan is dan ook: ‘elk acuut, langdurig of ernstig ziek kind is dapper, ongeacht zijn of haar ziektebeeld!’

EHBO doe je samen
In de ruimte ernaast werkt een groep EHBO-vrijwilligers van de Koninklijke EHBO Tilburg en van St. Rafaël uit Loon op Zand. Kneuzingen, een gebroken duim of een bal tegen het hoofd zijn bekende kwetsuren die worden binnengebracht. Maar ook een dame met een lelijke insectenbeet wordt direct geholpen. “Zelfs de spelers helpen ons mee”, licht de voorzitter van Rafaël toe. Er lopen artsen tussen die ons graag van dienst zijn als het nodig is. Zo vullen we elkaar perfect aan om er een mooie week van te maken.”

Door: Theo van Etten

TILBURG - 17-08-2017. EK Masters 2017 bij HC Tilburg. Hockey. Massage, fysiek.