Ze heeft bruine band, krijgt les van voormalig Nederlands judokampioen Grim Vuijsters en is een van de talenten in de Topsportklas. Judoka Fleur van Oudgaarden (12) uit Oostelbeers zit in het eerste jaar van het Koning Willem II College en het mag duidelijk zijn: judo is haar passie.

Vijf dagen in de week is Fleur te vinden in de sportschool van Jan de Rooij in Goirle. Op woensdag is ze present bij de talententraining Zuid-Nederland in Eindhoven en op zondag wacht haar vaak een wedstrijd. Voor sommige mensen lijkt zo’n weekschema een hele opgave. Fleur geniet er van. Sterker nog: ze weet niet beter. “Toen ik 6 jaar was, ben ik begonnen met judo. Ja, best vroeg. Nee, geen hockey. Ik zag en zie mezelf niet in zo’n rokje lopen”, lacht ze. Ik het begin vond ze het beoefenen van ‘de stoere sport’ in combinatie met school wel zwaar. “Nu heb ik daarvan geen last meer.” Het drukke trainings- en wedstrijdschema ervaart ze als ‘vanzelfsprekend’. Trainen met meiden en jongens en de wedstrijden worden door de meiden onderling uitgevochten. Ze noemt haar judomaatje Jimmy Schoormans. “Op de Tatami, de judomat, is er strijd, daarbuiten gewoon gezellig amicaal.”

Fleur werd eerste op het Zuid-Nederlands Kampioenschap judo in de categorie tot 15 jaar. Dat ging vorig jaar vooraf aan het Nederlands Kampioenschap. Nu lonken wederom de Zuid-Nederlandse en wederom de Nederlandse kampioenschappen. Fleur heeft er goede hoop op, dat het dit jaar bij de Nederlandse titelstrijd gaat lukken. Als grote voorbeelden noemt ze de judoka’s Jur Spijkers en Frank de Wit. Laatstgenoemde pakte onder andere een zilveren medaille bij de Europese- en Wereldkampioenschappen voor Junioren. Met het grootste gemak verwoordt Fleur over haar judosport. “Er valt nog veel te leren”, weet ze. Aan de judotechniek Uchi-Mata moet ze nog wel wat schaven. Het is duidelijk dat Fleur, die in januari in ‘haar gemeente’ Oirschot werd uitgeroepen tot Sporttalent 2018, zonder haar studie te verwaarlozen, leeft voor de judosport.

GOIRLE – Fleur van Oudgaarden 14-03-2019. Sportschool Jan de Rooy. Zaalsport, Judo.