Tilburg, 2 oktober – Sport, bewegen en een gezonde leefstijl zouden voor iedereen een basis moeten vormen. Daartoe moeten sport- beweeg- en sociale plekken in de stad aantrekkelijk gemaakt worden. Faciliteren en verbinden zijn daarin de thema’s.

Kort samengevat vormen deze elementen de input voor de gemeente Tilburg bij het uitwerken van een nieuwe visie op sport & bewegen. Ongeveer 80 mensen uit de sportwereld namen deel aan de interactieve avond in het Koning Willem II stadion, die door de gemeente georganiseerd was. En waar iedereen het over eens was: sport is geen doel op zich maar eerder een middel om mensen met elkaar te verbinden.

Van multifunctioneel sportpaleis en fieldlabs tot topsportontwikkeling en stadsparken waar frisbeegolf gespeeld kan worden. Aan de hand van zes thema’s werden ‘toekomstdromen’ geformuleerd, inclusief concrete aanknopingspunten voor de uitvoering. De gemeente Tilburg wordt daarin gezien als een van de belangrijkste aanjagers. Striptekenaar Jeroen de Leijer wist alle ideeën op treffende wijze te verbeelden.

Nationaal Sportakkoord
Onlangs werd het Nationaal Sportakkoord afgesloten, een samenwerking tussen het ministerie, sportverenigingen, gemeenten en maatschappelijk organisaties. Wethouder Erik de Ridder: ‘Iedereen moet veilig, gezond en zonder belemmeringen kunnen sporten, nu en in de toekomst.’ Een leven lang gezond door sport en bewegen is dan ook de ambitie van het Sportakkoord. Dat moet bereikt worden door jongeren te stimuleren om te gaan sporten, een duurzame infrastructuur aan te leggen en een netwerk van ‘vitale aanbieders’ te verwezenlijken.

Door: Theo van Etten

 

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken: