Het was rustig langs de lijn afgelopen zaterdag bij het Positief Voetbalklimaat Fair Play toernooi. Coaches bemoeiden zich niet met het spel, de kinderen namen zelf de beslissingen. Geen geschreeuw van ouders, louter een paar complimenten voor een mooi doelpunt of een goede pass. De kinderen speelde hun spel en de volwassenen lieten ze gaan. “Geef kinderen hun spel terug” is de welbekende campagne van SIRE en dat was precies waar het zaterdag om draaide!

12 mini-pupillenteams/1ste jaar F-teams uit de regio voetbalden in 2 poules wedstrijdjes van 12 minuten op een kleiner speelveld. Geen scheidsrechter aanwezig, coaches in een coachzone, ouders verder van het veld en geen stand bijhouden zijn de elementen van het nieuwe Fair Play concept waarmee afgelopen zaterdag een pilot werd gedraaid vanuit Positief Voetbalklimaat Tilburg, in samenwerking met de KNVB en SC ’t Zand. Voetballen gericht op plezier en niet op prestatie.

Coaches en ouders waren zeer te spreken over het concept. Perry Jongbloets, coördinator F-jeugd van SC ’t Zand; “Ik krijg kippenvel als ik dit zie, kinderen nemen zelf de beslissingen en het gaat prima, net als vroeger op straat”. Voor ouders is het ook even wennen dat ze op een grotere afstand staan en daardoor wat minder kunnen meeleven met hun kinderen, maar ze zien het ook als iets positiefs: “de kinderen hebben plezier en daar draait het om”.

Positief Voetbalklimaat Tilburg en de KNVB District Zuid 1 gaan het toernooi evalueren en van daaruit bekijken of ze het concept verder kunnen doorvoeren binnen de regio. Voor meer informatie over het Fairplay concept neem contact op met de werkgroep Positief Voetbalklimaat Tilburg via pvkt@tilburg.nl.