Van zondag 15 tot en met zondag 22 april was bowlingcentrum ‘Dolfijn – the plays to be’ gastheer voor het Hammer Bronzen Schietspoel Tournament. Dit internationaal bowlingtoernooi is een onderdeel van de Europese bowlingtour en het grootste toernooi van de Benelux. Op maandag 23 april vindt hier tevens de Europese Masterfinale plaats.

De sfeer in de zaal is van een heel andere orde dan in een normaal weekend. De muziek staat uit en uiterst geconcentreerd rollen de ballen met een keurige curve over de baan. De serene rust wordt slechts onderbroken door het gekletter van omvallende pins en applaus bij een mooie worp. Ja, ook van de tegenstander. Bowling blijkt een vriendelijke sport.

Tilburgse traditie
Het Hammer Open Schietspoel Tournament kent een lange, Tilburgse historie. Al in 1973 werd gestart in het bowlingcentrum aan de Zuidoosterstraat. Later verhuisde het naar Brimon aan de Spoorlaan en vervolgens naar Dolfijn aan de Ringbaan-Oost. Toernooiorganisator Luc Jansen legt uit hoe het evenement aan zijn naam komt: ‘Officieel zijn het de Open Tilburgse Kampioenschappen. Toen we op zoek waren naar een geschikte trofee vonden we dat het met Tilburg en de textiel te maken moest hebben. Dat werd dus een schietspoel, een onderdeel van een weefgetouw. Later hebben we die in brons laten uitvoeren. De namen van alle winnaars sinds 1973 zijn erin gegraveerd’.

Serieuze zaken
Naast de Europese bowlingtop lopen er ook Zuid-Afrikanen en Amerikanen in Tilburg rond. Bowling op dit niveau blijkt dan ook ‘serious business’; de prijzenpot telt niet minder dan vijfenveertigduizend euro, waarvan zesduizend voor de winnaar. De beste acht mannen en vrouwen van de Europese Bowling Tour komen uit in de Masterfinale. De editie 2017 vindt overigens ook in Tilburg plaats: op maandag 23 april bij Dolfijn – the plays to be.

Door: Theo van Etten

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken: