De SPAR European Cross Country Championships komen in 2018 naar Nederland. De Atletiekunie heeft samen met de Stichting Internationale Warandeloop en de Gemeente Tilburg het evenement toegewezen gekregen van European Athletics. De kampioenschappen, die in 2018 voor de 25e keer georganiseerd worden, zullen plaatsvinden op 9 december 2018 in Safaripark Beekse Bergen.
 
Het bid voor de organisatie van de EK Cross is ingediend door de Atletiekunie en de Stichting Internationale Warandeloop, organisator van de jaarlijkse Loket.nl Warandeloop en eveneens de drijvende kracht achter de EK Cross Tilburg 2005.

“We zijn er trots op dat we na de succesvolle EK Atletiek in Amsterdam afgelopen zomer er weer in geslaagd zijn een belangrijk internationaal atletiekevenement naar Nederland te halen”, aldus John Bos, vicevoorzitter van de Atletiekunie. De Atletiekunie wil internationale topevenementen naar Nederland halen om de sport en de atleten dichtbij de fans te brengen. Bos: “De EK Atletiek in Amsterdam met haar sportief succes, sfeer en aandacht ligt vers in ieders geheugen, maar ook tijdens de meest recente EK Cross in het Franse Hyères, in december 2015, haalde Nederland twee medailles.” Sifan Hassan won de gouden medaille in de vrouwenwedstrijd en Jip Vastenburg won de zilveren medaille in de categorie onder 23 jaar.

Stimulans voor hardlopers
Naast de twee jaarlijkse Tilburgse atletiekevenementen, de Tilburg Ten Miles en de Loket.nl Warandeloop (dat over drie weken haar 60-jarig bestaan viert), ziet de Europese Sportgemeente van 2016 de EK Cross als volgende stap in het stimuleren van hardlopen. Hans Kokke, Wethouder Sport van Tilburg kijk er naar uit: “Tilburg is blij dat we met dit evenement de verbinding kunnen leggen tussen breedte- en topsport. We gaan er een geweldig kampioenschap van maken”. Voor de provincie Noord-Brabant zijn sportevenementen van groot belang omdat het mensen inspireert en verbindt. De provincie ziet de EK cross als de ideale gelegenheid om dit te versterken, onder andere door een uitgebreid jeugdprogramma dat zijn climax moet kennen in december 2018.
 
Programma en side events
Op het programma van de EK Cross staan wedstrijden voor mannen en vrouwen in de categorien senioren, onder 23 jaar en onder 20 jaar. Het onverharde parcours van de EK cross is circa 1.500 meter lang en loopt geheel over het terrein van Safaripark Beekse Bergen. Op hetzelfde park zullen tijdens en rondom de EK meerdere side-events georaniseerd worden, variërend van recreatieve lopen tot programma’s voor jeugd.

Een delegatie van het bidding committee was vandaag in Lausanne om het bid te presenteren aan de council van European Athletics. Daar werd het organisor contract ondertekend door Svein Arne Hansen (President European Athletics), John Bos (Vicevoorzitter Atletiekunie) en Hans Kokke (Wethouder Sport gemeente Tilburg).