Kippenvel, schrobbelèr en snert, maar vooral een vinkje op menig bucketlist. Dat waren de belangrijkste ingrediënten van de Tilburgse Nieuwjaarsduik 2017, die voor de tweede keer op rij door restaurant Heavens Kitchen werd georganiseerd. Met een sprong in het ijskoude water van de Piushaven luidden zo’n 100 bikkels het nieuwe jaar in.

“Heb je nog een laatste wens? Nee? Drie, twee, één… springen maar!”
Met haar tomeloze enthousiasme weet eigenaresse van Heavens Kitchen, Nini, de deelnemers een hart onder de riem te steken, voordat zij zich wagen aan hun nieuwjaarsduik. In groepjes van twee springen stoere mannen, vrouwen en zelfs kinderen het water in, waarna schrobbelèr, snert en oliebollen weer wat leven in de rillende lijven brengen. “Dingen doen waar je geen zin in hebt, dat is pas leuk”, roept Nini tegen het volgende koppel.

De buitentemperatuur ligt rond het vriespunt en ook het water meet maar drie graden celsius. Dat vraagt om voorzorgsmaatregelen. In het water liggen twee duikers paraat om eventuele problemen snel te kunnen oplossen. Vooraf hebben zij het water geïnspecteerd op de aanwezigheid van rommel en ook het Rode Kruis is stand-by. “We pakken het professioneel aan en mede daardoor zijn we nu een officieel Unox-punt voor wat betreft het nieuwjaarsduiken”, vertelt Bart, de partner van Nini.

Iceman
Deelneemster Mariëlle Coppelmans is nog maar net wakker na een avondje stappen: “Ik lag er pas om vijf uur in”, bibbert de Oirschotse na afloop. “Maar hoewel het water vreselijk koud was, doe ik het volgend jaar gewoon nog een keer!”
Verderop loopt een jonge vader met zijn kind in een buggy. Slechts gekleed in zwembroek poseert hij rustig voor de fotografen, neemt een duik en jogt weer naar huis. Een iceman in Tilburg.

Wishful water
De opbrengst van de nieuwjaarsduik gaat naar de stichting ‘Wishful Africa’, een project waarbij waterputten worden geslagen in Afrika. Heavens Kitchen draagt deze stichting een warm hart toe en heeft hiervoor ook een eigen actie opgezet: bezoekers kunnen een vrijwillige bijdrage doneren voor ‘wishful water’: een karaf (h)eerlijk Tilburgs kraanwater.

Tekst; Theo van Etten.

Klik op de eerste foto om de serie in een slideshow te bekijken;