‘Dream Express’, zo luidde dit jaar de titel van het jaarlijkse ijsgala van (kunst)schaatsvereniging SKY. Zo’n 500 tot 600 mensen aanschouwen het verhaal over een meisje dat op pad gaat om haar grote droom te verwezenlijken en daarbij de hele wereld over reist. Een mix van schaatsentertainment en dans waarvoor een jaar lang keihard gewerkt is.

Hoewel het door de glimlach van alle schaatsers allemaal ontspannen oogt, zetten de meisjes in de leeftijd van 5 tot 18 jaar een prestatie van formaat neer. “Je moet zo sterk zijn als een bouwvakker, gracieus als een balletdanseres en ook nog eens technisch zijn aangelegd” vertelt algeheel coördinator Mieke van Scherpenzeel. “We trainen dan ook twee keer per week en het hele seizoen staat in het teken van het ijsgala. En we doen dat met meer dan 100 vrijwilligers!”

Qua techniek traint iedereen op haar eigen niveau maar voor het showrijden oefenen alle leeftijdsgroepen als één team. Mieke: “De oudsten moeten zich dan weliswaar wat inhouden maar die krijgen weer zóveel energie als ze een ‘jonkie’ naar grotere hoogten kunnen tillen, dat is fantastisch om te zien.”

Nederlands kampioen kunstschaatsen
Ondertussen dompelt de hoofdrolspeelster van Dream Express zich samen met de rest van team SKY onder in een wereld van show en muziek. Deze krijgt nog eens extra glans door spectaculaire ijsdanssolo’s, onder ander van meervoudig Nederlands kampioen kunstschaatsen Thomas Kennes. Ook een auto op het ijs wordt niet geschuwd. Aan het begin van de voorstelling was de vraag of het meisje haar droom zal waarmaken. Nou… wij denken van wel!

Wil je meer weten over SKY en het jaarlijkse ijsgala? Kijk dan snel op: www.ijsgala.nl.

 

Door: Theo van Etten

Klik op de eerste foto om de serie in een slede-show te bekijken;