Komende week wordt misschien wel de belangrijkste van het jaar voor honkbalteam Brabant United. Na een uiterst succesvol verlopen NK is het team afgelopen donderdag afgereisd naar Kutno in Polen voor de strijd om het Europees kampioenschap.

‘Het doel is vooral om internationale wedstrijdervaring op te doen’ aldus trainer/coach Wilco Heessels. Natuurlijk gaan we voor het hoogst haalbare maar bij zo’n groot toernooi moet je vooral kunnen genieten.’

Slechts anderhalve week geleden werd Brabant United al Nederlands kampioen in de Junior League. Deze winst geeft recht op deelname aan het EK, dat van 1 tot en met 8 juli gehouden wordt. Voor deze groep van 13- en 14-jarigen is dat een hele belevenis volgens Wilco: ‘Het wordt een onvergetelijke ervaring voor die jongens. Je vertegenwoordigt je land, het volkslied wordt gespeeld en je maakt internationale vrienden. Dit moment moeten ze absorberen en meenemen naar de toekomst.’

Brabant United
is zes jaar geleden op initiatief van honkbalcoach Ryan Angela (Jeka) opgestart. Een jaar later is Wilco (Roef!) aangesloten. Talentvolle honkballers worden samengebracht binnen het ‘provinciale’ team en komen uit op het NK in het Little League programma. Hierin spelen meer dan 3 miljoen honkballers over de hele wereld. De winnaar van het EK gaat naar het WK en kan dus wereldkampioen worden.

Twee jaar geleden was er het eerste succes, toen de Seniors van Brabant United (15- en 16-jarigen) Nederlands kampioen werden. Dat nu ook dit jongere team doorstoot, bewijst de succesvolle aanpak.

Door: Theo van Etten