Tijdens het 12e ‘Horsefood Dressuur Talent’ hebben Dinja van Liere met Haute Couture en Krista Kolijn met Ivy een eerste plaats behaald bij respectievelijk de vijf- en vierjarige paarden. Het evenement vond plaats als voorronde voor de landelijke finale op 2 april, waar de beste rijders uit de voorrondes in Tolbert en Aalsmeer het tegen elkaar zullen opnemen.

De belangrijkste elementen waar het paard op wordt beoordeeld zijn: draf, stap, galop en houding en balans. Daarnaast wordt ook naar het zogenaamde ‘exterieur’ gekeken: de uitstraling en de correctheid van de bouw. Het totale plaatje zeg maar. Bekende namen uit de paardenwereld als Adelinde Cornelissen (zilver op de Olympische Spelen van Londen in 2012) en fokker/trainer Jan Wolfs zaten achter de jurytafel.

Enigszins wrang voor de combinatie ruiter en paard is dat een goede prestatie kan betekenen dat een paard door een handelaar wordt weggekocht. Organisatrice Jeanette Wolfs nuanceert: “Je moet weten dat dit nog heel jonge paarden zijn. Pas vanaf een jaar of 9, 10, zijn ze goed genoeg om aan een Grand prix mee te kunnen doen. Handelaren willen daar natuurlijk al in een vroeg stadium op inspelen, want het Nederlandse paard is zeer geliefd.”

Horsefood Dressuur Talent is een initiatief van Ruitersportvereniging ‘De Cavalieren’ uit Berkel-Enschot en KWPN (Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland).

Door: Theo van Etten

Dinja van Liere - Haute Couture Horsefood Competitie 2017 © DigiShots - Robin Artz

Dinja van Liere – Haute Couture
Horsefood Competitie 2017
© DigiShots – Robin Artz