Co Adriaanse was donderdagavond 15 november te gast in theater Tiliander.  Dat lokte veel Willem II-fans, waaronder ook enkele oud-spelers van de Tricolores naar Oisterwijk. In een voetbalcollege onder leiding van presentator Eddy van der Ley blikte Adriaanse uitgebreid terug op zijn carrière als voetballer en analist. Maar uiteraard stond zijn indrukwekkende trainerscarrière centraal, die in een stroomversnelling kwam doordat hij aan de wieg stond van ‘Het wonder van Tilburg’.

Even terug in de tijd: Het is 1997 en Willem II heeft in de persoon van Co Adriaanse een nieuwe trainer aangetrokken die bij de club moet zorgen voor een topsportklimaat en aanvallend voetbal predikt. Zijn start bij de club is allesbehalve soepel; de koffiejuffrouw uit het spelershome moet weg en rondom het trainingsveld verschijnt een hek. Co heeft in de media zijn eerst bijnaam te pakken: ‘De Tiran van Tilburg’.
Enkele maanden later loodst hij de club na 35 jaar weer Europa in, met zoals beloofd aanvallend voetbal. Hij overtreft die prestatie in het daaropvolgende jaar en bereikt met ‘provincieclub’ Willem II het hoogste podium in Europa: de Champions League. In het stadion hangt een spandoek met zijn nieuwe bijnaam: ‘Coning Adriaanse’.

Zijn tijd bij Willem II staat deze avond uiteraard centraal. Alles komt voorbij de hoogtepunten maar ook de dieptepunten. Co heeft spijt dat hij bij Willem II zijn ontslag indiende één wedstrijd voor het einde van het seizoen. ‘Een te impulsieve reactie’, zegt hij bijna 20 jaar na dato. Zijn karakter, passie en principes bepalen vaak de loop van zijn carrière, ook bij Ajax, Porto (waar hij kampioen wordt en de beker wint), Redbull Salzburg, in Qatar en bij zijn werk als voetbalanalist voor de NOS.

Nu op 71e kijkt hij met bewondering naar leeftijdsgenoot Dick Advocaat, maar constateert hij ook dat een trainersrol hem nu niet meer past. ‘Een trainer is nooit ziek, je moet iedere dag 100 procent geven. Dat lukt me wel enkele weken maar niet een heel seizoen’.

De zaal hangt ruim 2 uur geboeid aan de lippen van de succestrainer, die in het publiek ‘teambuilder’ Jan Vioen ontdekt. Hij weet de oud-clubarts van Willem II te verleiden tot het zingen van een liedje, waarmee de avond en herinneringen aan een fantastisch tijdperk worden afgesloten.

Door: Rene Vermetten.

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken: