Tilburg, 9 september – 1 boot, 1 trommelaar, 16 roeiers, 150 meter. Met deze ingrediënten ging de zevende editie van de de traditionele Drakenbootrace in de Piushaven weer van start. Met veel doorzettingsvermogen en uiterste krachtsinspanningen van de deelnemers doorkliefden de prachtige vaartuigen het Tilburgse water. Teamwork in optima forma.

Een week na de Tilburg Ten Miles had Tilburg opnieuw een groot sportevenement in het hart van de stad. De Piushaven begint steeds meer ‘the place to be’ te worden en dat bleek. De kades zaten vol met supporters en andere toeschouwers die de roeiers luidkeels aanmoedigden. Daarbij uiteraard geholpen dor het prachtige weer.

Chinese traditie
In China vinden de drakenbootraces plaats op elke vijfde dag van de vijfde maand van het Chinese kalenderjaar. Een van de verklaringen daarvoor is dat in het oude China rond deze tijd altijd veel zieken en doden te betreuren waren. Door races in drakenboten te houden zouden de draken ontwaken. Zij konden het weer laten regenen en dat bracht voorspoed. Saillant detail: wanneer in die tijd een boot omsloeg kwam er geen hulp. Menselijke offers waren nu eenmaal belangrijk om de draken te vriend te houden.

Door: Theo van Etten

TILBURG - Drakenbootfestival 09-09-2018. Piushaven. .

TILBURG – Drakenbootfestival 09-09-2018. Piushaven. .