In een geweldige sfeer en met de weergoden gunstig gezind vormde de zondag een prima afsluiting voor de Tilburgse Warandeloop. Met een internationaal topveld aan lopers werd deze 60e editie een groot succes. “Vorig weekend waaiden hier de bomen nog om, dus de timing van dit evenement is perfect”, aldus een van de organisatoren.

Vandaag stonden diverse trimlopen, korte en lange crossen en een businessrun op het programma. De Crossgala’s over 10 kilometer voor de mannen en 8 kilometer voor de vrouwen vormden hiervan het hoofdprogramma. Het verhaal van de dag kwam dan ook uit de mannenwedstrijd, die voor de Nederlander Michel Butter dramatisch verliep.

De 31-jarige Beverwijker en winnaar van de heroïsche sneeuweditie in 2008, verloor anderhalve ronde voor het einde zijn schoen waardoor hij zijn kansen op een nieuwe overwinning in rook zag opgaan. “Ik wilde hier zó graag winnen. Ik voelde dat ik de anderen pijn deed en wilde in de laatste ronde wegsprinten” zou hij na afloop totaal ontgoocheld verklaren. Even had hij overwogen om de schoen weer aan te trekken maar dat zou te veel tijd kosten. Of hij op zijn hak werd getrapt? “Geen idee, het zou kunnen”, zegt hij. “Maar het kan ook een boomwortel zijn geweest. Of beiden.”

Tilburgs succes
Tilburgse hardlopers konden vandaag helaas geen potten breken tijdens de crossgala’s. Succes was er wel op de 10 km trimloop waar Edwin de Neijs van Tilburg Road Runners de wedstrijd won. Bij de Jongens-A werd Luuk Maas, eveneens van deze vereniging, 3e op de 6200 meter. Julia van Velthoven, atlete van Attila en al jaren geroemd als groot talent, eindigde als 7e op de korte cross (2500 meter). Attila-troef Jaimy van Lieshout deed helaas niet mee.

Tekst: Theo van Etten.

Klik op de eerste foto om de serie in een slideshow te bekijken: