De één ziet het als voorbereiding op de ‘echte’ wedstrijd op zondag, voor de ander is het een serieuze obstakelloop. Op vrijdag 1 september klonk voor de tweede keer in successie het startschot voor de Rooi Pannen Spoorzonerun. Een belevingsloop dwars door en rondom de oude gebouwen van de voormalige spoorwegwerkplaats.

Ongeveer 500 deelnemers namen kort na de start de smalle wenteltrap naar de bovenverdieping van de koepelhal. Om via het Ladybird Skatepark en de Willem II passage, dwars door restaurant RAW richting het Wilhelminapark te rennen. Daar had Runshop Greg van Hest zijn winkel omgetoverd tot een nachtelijke disco, vormde het bruggetje in het Wilhelminapark voor sommigen een kuitenbijter en werden de lopers opgevangen bij Willemijntje kinderdagverblijf. Hier mocht zelfs de glijbaan gebruikt worden, aldus de dienstdoende suppoost.

Woonzorgcentrum Joannes Zwijsen
Dit verzorgingstehuis was net als vorig jaar het hoogtepunt van de route. Zo’n honderd ouderen vormden een enthousiaste erehaag voor de trailrunners, die als extra hindernis een limbostok moesten passeren. Degene die een serieuze poging waagde kon rekenen op groot applaus van de bewoners.

Met ludieke passages als het Deprez gebouw en de treinwagon van de Houtloods was deze belevingsloop een prima opmaat naar het weekend. Op zaterdag vinden diverse wandeltochten plaats en op zondag volgt het hoofdprogramma. Naast de vrouwenwedstrijd (10 kilometer) en de 10 Engelse mijlen zullen duizenden recreanten een sportieve prestatie neerzetten tijdens Tilburg Ten Miles.

Door: Theo van Etten

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken;