Willem II – Ajax had de apotheose van het seizoen kunnen zijn. Maar omdat Feyenoord in Rotterdam vroeg orde op zaken stelde tegen Heracles, was er in Tilburg al snel niet meer dan sportieve eer te behalen voor beide ploegen. Behalve dan voor Thomas Kok. De vandaag 19 jaar geworden Tilburger mocht de laatste competitiedag bekronen met zijn eredivisiedebuut.

 ‘Ik heb eerder een paar oefenwedstrijden gespeeld, maar vandaag was mijn eerste officiële wedstrijd’, aldus Thomas, die samen met Frenkie de Jong bij Ajax zijn basisdebuut in de Eredivisie vierde. Beiden speelden de negentig minuten vol. ‘Dát had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Omdat Funso Ojo last kreeg van een blessure kon ik blijven staan. Ik voel ik het nu wel in mijn benen. Bij mijn laatste sliding voelde ik de kramp een beetje komen, maar gelukkig heb ik de wedstrijd uit kunnen spelen.’

‘LASTIG TIJ TE KEREN’
Willem II had een helft redelijk stand kunnen houden tegen de Europa League-finalist. Maar na de 0-2 van Davinson Sanchez kort na rust, raakten de punten ver uit zicht voor de Tricolores. ‘Daarna was het lastig om het tij nog om te keren’, moest Thomas erkennen. ‘We probeerden elkaar nog op te peppen om het maximale eruit te halen, maar helaas kwamen we niet verder dan een mooie 1-3 van Jari.’

WARM LOPEN
Had Thomas zijn basisdebuut aan zien komen? ‘Vorige week zondag bij Roda JC zat ik er ook al dicht tegenaan. Omdat Dries Wuytens vroeg last kreeg van zijn schouder heb ik bijna de hele wedstrijd warm gelopen in Kerkrade. Ik stond al klaar om in te vallen, maar hij kon de wedstrijd toch nog uitspelen. Toen Dries afgelopen vrijdag tijdens de training uitviel moest ik in de oefenpot rechtsback gaan spelen. Dat maakte het al wel een beetje duidelijk voor me. Tijdens de wedstrijdbespreking op zaterdag kreeg ik de mededeling dat ik echt zou gaan spelen. Ik heb het meteen mijn familie laten weten.’

VRIJ SPELEN
Had hij donderdag ook al met andere ogen naar Lyon – Ajax gekeken? ‘Eerlijk gezegd wel’, moest Thomas bekennen. ‘Ik heb wat specifieker gelet op hun speelstijl en op de aanvallers van Ajax.’ Meteen daarna ging het in de media vooral over de kampioenskansen van Ajax. Had dat nog invloed gehad op zijn wedstrijdvoorbereiding? ‘Daar heb ik geen rekening mee gehouden’, aldus Thomas nuchter. ‘Ik heb gewoon uitgekeken naar een mooie pot waarin ik vrij kon spelen.’

DERTIENDE PLEK
Nog één weekje uitlopen en dan zit het seizoen erop voor de selectie. ‘We hebben donderdag nog een oefenwedstrijd tegen VOAB en volgens mij is er ook nog een teamuitje’, vulde Thomas aan. Daarna zal het boek 2016 – 2017 worden gesloten met een dertiende plek. Een terechte notering? ‘Ik denk dat we hoger hadden kunnen eindigen. We hebben de punten vooral tegen directe tegenstanders laten liggen. Aan de andere kant zouden we er aan het begin van het seizoen wel blij mee zijn geweest. Volgend jaar moeten we proberen hoger uit te komen. Ik hoop dan belangrijk te kunnen zijn voor het team.’ (RR)

TILBURG - Willem II -  Ajax 1-3, koning Willem II stadion, 14-05-2017. Voetbal, eredivisie voetbal seizoen 2016-2017. Actie met (L-R) Ajax speler Justin Kluivert, Willem II speler Thomas Kok en Willem II speler Asumah Abubakar.

TILBURG – Willem II – Ajax 1-3, koning Willem II stadion, 14-05-2017. Voetbal, eredivisie voetbal seizoen 2016-2017. Actie met (L-R) Ajax speler Justin Kluivert, Willem II speler Thomas Kok en Willem II speler Asumah Abubakar.