Een mountainbike parcours, klimrotsen en skatebanen maken straks deel uit van Urban Sports Area Tilburg. Een gedeelte van het nieuwe Spoorpark is speciaal ingeruimd voor deze snelgroeiende sport. Als het aan de kwartiermakers ligt zullen de eerste urban sporters al over enkele maanden op het terrein aan de slag kunnen.

Het MTB Pumptrack is er voor de waaghalzen op de Mountainbike, klimmers kunnen hun lusten botvieren op Boulders. Dat zijn ‘rotsen’ waarop je zonder zekering een klimparcours kan afleggen. Bij Skate Bowl en Skate Street kunnen de skaters voor diverse disciplines terecht. Naast deze typische straatsporten maken ook beachvolleybalvelden en het al bestaande basketbal court straks deel uit van het Spoorpark.

‘Supergaaf dat het nu eindelijk gerealiseerd gaat worden’ zegt Lois de Jong. Als lid van het kernteam is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van Urban Sports Area. Samen met een aantal experts uit de wereld van urban sports geeft hij vorm aan het sportieve gedeelte van het Spoorpark. De ontwikkeling van dit gebied op het voormalige Van Gend & Loos terrein is een gezamenlijk burgerinitiatief.

Tilburgse wereldtoppers
Urban sports ontwikkelden zich op straat en zijn daardoor voor een breed publiek toegankelijk. Creativiteit en lef zijn terugkerende kernbegrippen binnen de verschillende onderdelen. De sport is aan een stevige opmars bezig en mag zich in Tilburg in een grote populariteit verheugen. Grote prestaties waren er ook al. Zo werd Magic van Heeswijk vorig jaar Nederlands kampioen skaten en behaalde Menno van Gorp de wereldtitel bij het breakdancen. Met Daan Melis hebben we een wereldtopper op het gebied van stuntstep in huis en ook de slacklinegroep Dreamwalkers doet op mondiaal niveau mee.

Door: Theo van Etten