Vandaag over een week is de start van een driedaags loopfeest in Tilburg, dit jaar nog feestelijker omdat de Loket.nl Warandeloop haar 60e verjaardag viert. En het wordt druk op deze ‘lopende receptie’: het huidige aantal inschrijvers heeft het aantal deelnemers van vorig jaar al ruimschoots overtroffen. Met name Warande by Night is in trek en daarnaast kent de zaterdag een massale toestroom van jeugd.
Meer dan 1500 jongeren tuigen zaterdag 26 november samen met hun ouders en opa/oma’s richting Tilburg voor een dag volledig in het teken van sport, plezier en JOGG. Wat opvalt is de deelname in groepen; zowel basisscholen als atletiekverenigingen doen massaal collectief mee. AV ‘34 uit Apeldoorn is er met ruim 70 jeugdleden om het feestje bij te wonen, Tilburgse atletiekvereniging Attila is met 40 jeugdleden paraat en basisscholen Christoffel en de Elzen komen zelfs met bijna 100 scholieren.
“Wij vinden het heel belangrijk om veel jeugd naar de Oude Warande te trekken. De voorbije jaren hebben we daar extra in geïnvesteerd en daarom zijn we nu ook zo blij dat we deze prachtige cijfers kunnen overleggen,” aldus voorzitter Cees van Loon.
Derde ‘Warande by Night’ in trek
Dat allemaal op zaterdag dus, de tweede dag van de Warandeloop. Vrijdagavond doen er een recordaantal deelnemers mee aan Warande by Night. Licht, muziek en beleving staan de hele avond centraal tijdens dit culturele sportfestival. Nadat deelnemers 2 tot 5 kilometer over een uniek verlicht parcours hebben gelopen, start in de Oude Warande een feestavond en kunnen de voetjes van de vloer.
Europese topcross
Traditioneel staat de zondag in het teken van de Crossgala’s. De organisatie is er ook dit jaar in geslaagd om een topveld aan de start te krijgen met internationale atleten als Pieter-Jan Hannes en Dame Tasama (België) en Richard Ringer (titelverdediger, Duitsland) bij de mannen en Anna Dulce Felix (Portugal) en Sarah Lahti en Meraf Bahta (Zweden) bij de vrouwen. Zij zullen de strijd aangaan met een sterke Nederlandse delegatie die plaatsing voor de EK Cross in Chia (Italië) later deze winter wil afdwingen.
“Het is prachtig om te zien dat Warande by Night al bijna 1.000 enthousiastelingen trekt, in het derde jaar. Ook met het internationale deelnemersveld zijn wij erg in onze nopjes; het wordt een prachtige strijd tussen vele Olympiërs en EK-medaillewinnaars, het zegt ook wat dat veel landen de Warandeloop hebben uitgekozen als selectiemoment voor de EK in Chia,” voegt Cees van Loon toe.
Verdeeld over zaterdag en zondag zijn er ook nog wandeltochten, trimlopen over 5 en 10 kilometer, een halve marathon, b-loop, wedstrijden voor g-atleten en de Warandeloop wordt ieder jaar besloten met de Van Spaendonck Businessrun. Voor-inschrijven met korting kan alleen vrijdag 18 november nog, de online inschrijving blijft hierna wel geopend tot aan het event.