Andra Apine, ofwel de ‘beul van Vught’, zoals haar bijnaam ooit luidde toen zij voor het roemruchte VVC speelde, ziet op 29 december Sarah. Ter ere daarvan organiseerde Volley Tilburg op woensdag 27 december een All Stars volleybalwedstrijd tussen het voormalig kampioensteam van VVC Vught en Volley Tilburg. Plaats van handeling was de thuisbasis van Volley Tilburg: Topsporthal T-Kwadraat in Tilburg.

De voormalig Letse international is al jaren een opvallende verschijning in de volleybalwereld. In haar gloriejaren beschikte zij over een onovertroffen smash en introduceerde zij als eerste vrouw in Nederland de sprongservice. Na VVC speelde Andra Apine jaren zeer succesvol voor Sarto en kwam zo bij Volley Tilburg terecht. Hier speelde zij tot vorig seizoen nog in het eerste damesteam. Sinds dit seizoen doet zij een stapje terug en verleent zij haar diensten aan het tweede team.

Grote verrassing
Andra toonde zich na afloop van de wedstrijd zichtbaar geëmotioneerd: “Dat ze dit allemaal voor mij georganiseerd hebben, ik heb er gewoon geen woorden voor. Het was een bijzondere verrassing en een grote blijk van waardering dat er in deze periode van het jaar nog zoveel mensen speciaal voor mij hier naartoe zijn gekomen.’
Hoe lang Andra nog doorgaat met volleyballen weet ze niet. ‘Die vraag doemt elk jaar op, maar ik houd zoveel van dit spelletje dat ik voorlopig nog niet stop. Zolang mijn lichaam het toelaat blijf ik doorgaan.’

Hoofdrol voor Apine
De wedstrijd zelf kende een verloop dat recht deed aan de sfeer en het doel van de avond. Met haar oude maatjes van VVC rolde Apine het gelegenheidsteam van Volley Tilburg met dubbele cijfers op. De routine was duidelijk nog aanwezig in het voormalig kampioensteam, waarvan verschillende speelsters nog steeds actief volleyballen. In de tweede set speelde de jubilaris – die voor de gelegenheid in een speciaal shirt met nummer 50 speelde – met haar oude team van Volley Tilburg mee. En dus werd deze set door de organiserende vereniging gewonnen. Andra Apine eiste hierin de hoofdrol voor zich op: met een aantal degelijke smashes en een blok dat een onneembare vestig voor VVC bleek, stal zij de show.

Door: Theo van Etten

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken: