In het weekend van 22 op 23 april 2018 organiseert Wandelsportvereniging Hart van Brabant voor de 40e keer de Nacht van Loon op Zand. Deze internationale snelwandelwedstrijd start op zaterdag om 21.00 uur en eindigt op zondag om 12.00 uur. Start en finish zijn bij Sporthal de Wetering.

Internationaal deelnemersveld
De Internationale contacten die een aantal leden binnen Hart van Brabant hebben, heeft ertoe geleid dat het deelnemersveld weer een Internationaal karakter heeft. Verwacht wordt dat er zo’n 100 snelwandelaars en langeafstandlopers van start gaan. Wethouder Gerard Bruijniks zal zaterdagavond het startschot geven, hij vervangt sportwethouder Kees Grootswagers. Hierna kan de 40e Nacht van Loon op Zand van start gaan.

Formule

De Nacht van Loon op Zand heeft weer dezelfde formule als vorig jaar. Aan de route is niets veranderd. De limiet ligt weer op 80 kilometer in 15 uur voor zowel dames als heren. Als men de 80 kilometer heeft volbracht mag men stoppen, maar ook doorlopen om de 15 uur vol te lopen. Zowel na 80 kilometer als na 15 uur komt er een uitslagenlijst. Alle deelnemers die voldoen aan de limiet, ontvangen naast een diploma, met vermeld afstand en tijd, als beloning een beker.

Wie worden de nieuwe winnaars?
De winnaars van de 15 uur 2017, Wilma Driesen en Bart Snoeren hebben al toegezegd aan de start te komen. Er komen 16 dames aan de start. Adrie Romijn en Corina Riezebosch-Rijploeg en Aaf Peter- de Rijk (voor de 32e keer aan de start) zouden ook wel eens hoge ogen kunnen gooien. Bij de mannen zijn de favorieten Dirk Jan Niewenhuizen, Frank van der Gullik en Paul Jansen, de kanshebbers voor de 1e plaats. Ook de Fransman Habib Sali verwachten we hoog in het klassement.
De Belg Kurt de Brouwer en de Nederlander Mitchell Perdon en de Fransman Jean Pierre Grance maken een grote kans als beste debutant op het podium te staan.

Gemeentelijke Promotiebokaal
Voor de Gemeentelijke promotiebokaal is het momenteel nog een onderonsje tussen de oud-winnaars Jan van Best, Yvonne Grootswagers-Leermakers en Ad Leermakers (voor de 40e maal aan de start!). Deelnemers vanuit de Gemeente Loon op Zand, die deze beker nog niet hebben gewonnen, komen alsnog als eerste daarvoor in aanmerking. Welke Loonse “stapper” durft de uitdaging aan?

Estafettewedstrijd
Hierin een TOP TEAM: Het Drunense DAK snelwandelteam komt met 7 lopers aan de start waaronder de Nederlandse dames snelwandelkampioen Anne van Andel! Ook 2 leden van het Nederlands team dat Brons won bij het veteranen kampioenschap in Denemarken zitten in dit team. Het team moet in staat worden geacht om minimaal 150 kilometer te lopen. Hart van Brabant als organisator brengt 2 teams aan de start en team Milly (vader en dochter Millard) is het 4e team.

Verzorging
De organisatie heeft op de grote ronde 2 verzorgingsposten staan, de 1e in de sporthal en de 2e in de Ruimtevaartstraat, waar de lopers van eten en drinken worden voorzien. Daarnaast is het mogelijk in de sporthal of het Weteringplein een eigen post in te richten. Vanuit de sporthal wordt de hoofd tijdwaarneming geregeld. Bij doorkomst krijgt men op een scherm meteen te lezen, de gelopen afstand, tijd en het gemiddelde, zodat iedereen meteen zijn eigen resultaat kan zien. Supporters zijn ook in sporthal welkom.

Recreatieloop
Mensen die mee willen lopen in de recreatieloop kunnen vanaf 21.00 mee van start gaan met de deelnemers van De Nacht van Loon op Zand. Men loopt op hetzelfde parcours als de wedstrijdlopers en men kan zelf bepalen hoeveel kilometer men wil lopen. Inschrijven is mogelijk op de zaterdag avond vanaf 18.00 uur en de deelname is gratis.

Parcours
Start Kleine rondes Molenwijk: 2 maal start Ecliptica Wetering, L.A. Andromeda, R.A,Ursa Minor, L.A.Ursa Major, L.A. Gagarinstraat, L.A. Ruimtevaartstraat, R.A.  Ursa Minor, L.A. Kloosterstraat, L.A. weteringplein op. R.D. door Wetering sporthal in.
Daarna gaat men over op de grote rondes van 4572 meter: Weer Wetering Ecliptica, L.A. Andromeda, R.A,Ursa Minor, R.A. Ursa Major, L.A. Ecliptia, deze rond weg blijven volgen, L.A. Ruimtevaartstraat (langs verzorger en tel post op privé terrein) R.A. Ursa Minor, L.A. Kloosterstraat,  R.A. Kamperfoelielaan, R.A. Berkenlaan, L.A.Esdoornlaan (Venloonstraat oversteken) R.D. Gerlachusstraat  R.A. Van den Hummelstraat, links af van Hornestraat, R.D. Van Salm Salmstraat, L.A. Hogesteenweg, L.A. Gerlachusstraat, R.A. van Rijckevorselstraat, L.A. Doelen, einde R.A. Venloonstraat, R.D. Oranjeplein, Langs kiosk. einde L.A. en via sluis Kloosterstraat oversteken.
Zondagmorgen na 11.00 uur gaan alle lopers weer over op de kleine ronde tot aan de finish 12.00 uur.

Prijsuitreiking
Zondag 22 april, nadat alle lopers de finish hebben bereikt zal Burgemeester Hanne van Aart alle winnaars huldigen en alle lopers die aan de limieten hebben voldaan hun beker en diploma overhandigen.

Voor informatie, ook voor opzetten supporterstentjes
Nacht van Loon op Zand 2018
T: 0416-362858 of  0416-362246
E: leermakers.ad@gmail.com.

Zien wij u ook nog aan de start of als supporter? Tot 21 april dan, W.S.V. Hart van Brabant