Voorafgaand aan het WK hebben wij een aantal interviews gehouden bij deelnemende coaches en spelers. Vandaag de aanvoerder van Servië: Marko Sretovic

Sretovic is 30 jaar oud en speelt dit seizoen bij Stenungsund HF dat uitkomt op het 4e niveau in Zweden. Voordat Sretovic in Zweden is gaan spelen kwam hij uit voor HK Partizan Beograd. Sinds het seizoen 2004-2005 is Sretovic onderdeel van het nationale team. Sinds 2013 is hij de captain van het nationale team van Servië.

1. Wordt dit de eerste keer dat u Nederland zal bezoeken?

Nee, eigenlijk niet. Ik ben er eerder geweest in 2010 voor het WK dat ook in Tilburg werd gehouden. Dat was toen een WK in divisie 1. Voor ons was dat toen een kans om tegen aanzienlijk hoger geplaatste ploegen te spelen. Dat toernooi was dan ook een goede ervaring waar ik veel van geleerd heb.

Ik kijk er naar uit om dit jaar weer te gaan spelen in Tilburg. Zeker gezien mijn positieve ervaringen de vorige keer.

2. Wat weet u van het Nederlandse ijshockey?

Helaas niet zo heel veel, wat ik wel weet is dat de hockeyinfrastructuur beter is dan die van ons. Ook weet ik dat Nederland op papier de beste tegenstander is. Maar eerlijk gezegd houdt het dan ook wel een beetje op met mijn kennis van het Nederlandse ijshockey.

3. Voor welk team speel je gedurende het seizoen?

Ik speel op dit moment voor Stenungsund Stingers in Division 2, Zweden.

4. Wat is je favoriete positie, en waarom?

Ik moet dan voor de center positie gaan. Daar zijn verschillende redenen voor, als eerste de vrijheid die je hebt, ook kan je het spel meer beinvloeden dan vanuit andere posities. Daarnaast vraagt het veel verantwoordelijkheid en creativiteit. Dat komt omdat de center vaak fungeert als “playmaker”.

5. Hoe ziet jouw voorbereiding op het WK eruit?

Helaas kan ik pas vlak voor aan het toernooi bij mijn team aansluiten. De meeste voorbereiding die ik zal hebben is daarom op conditioneel vlak. Wel zal ik contact hebben met de coaches om inzicht te krijgen in de tactische opzet. Op die manier probeer ik zo goed mogelijk voorbereid te beginnen aan het WK.

6. Naar welke wedstrijd kijk je het meeste uit?

Naar de wedstrijd tegen Nederland natuurlijk! Zij zijn op papier het beste team, en door tegen goede teams te spelen wordt je zelf alleen maar beter. Tegen elk team dat wij tegen komen gaan wij voor de winst, “to be the best, you need to beat the best”.